Tips bij het afsluiten van een opstalverzekering

Je moet er niet aan denken brand te hebben in je huis. Ook al is de brand gauw geblust, de schade is meestal groter dan je voor mogelijk had gehouden. Het is prettig te weten dat je voor dit soort gevallen een opstalverzekering kunt afsluiten. In veel gevallen ben je hiertoe zelfs verplicht. Maar waar moet je bij het afsluiten hiervan eigenlijk allemaal op letten? Hieronder geef ik wat tips bij het afsluiten van een opstalverzekering.

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering word je verzekerd tegen schade aan je huis door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak. Onder opstal valt alles wat aan je huis vastzit en wat je niet zonder schade zou kunnen verhuizen. Hieronder valt je huis zelf en bijvoorbeeld de eventuele schuttingen, een schuur of een inbouwkast.

Herbouwwaarde bepalen

Het is van essentieel belang de herbouwwaarde van je huis te bepalen. Als je huis door bijvoorbeeld brand dusdanig is verwoest dat het volledig herbouwd moet worden, dan kost dat aardig wat geld. Dat bedrag wordt herbouwwaardegenoemd.
Het is belangrijk dat er een juiste schatting van de herbouwwaarde gemaakt wordt. Is de schatting te hoog, dan betaal je teveel premie. Is de schatting te laag, dan krijg je niet genoeg geld als je het huis zou moeten herbouwen.

Waardestijging

De herbouwwaarde van je woning zal naar alle waarschijnlijkheid stijgen vanwege de inflatie. Het is raadzaam de herbouwwaarde jaarlijks te checken. Handiger is het wellicht te kiezen voor een opstalverzekering met indexatie: dat wil zeggen dat de herbouwwaarde jaarlijks met een bepaald percentage verhoogd wordt.

Eigen risico

Ten slotte noem ik hier het eigen risico: het bedrag dat je zelf voor je rekening moet nemen bij schade. Bij stormschade heb je een verplicht eigen risico, maar vaak kun je het eigen risico afkopen. Je zult dan wel meer premie moeten betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *