Zorgen voor een woning met een beter energielabel

woning

Naast de vele voordelen van een eigen woning zijn er ook andere zaken, zoals onderhoud, waar je rekening mee moet houden. Het onderhoud van een eigen woning schatten we ruwweg op 1% van de woningwaarde per jaar. Er zijn bronnen die het over ca. € 4.000,- per jaar hebben. Woningonderhoud kan je verrassen als je dat niet van tevoren plant. Een lekkage is er ineens, een kozijn blijkt ineens rot, een schoorsteen slaat plotseling door of je dubbelglas wordt plotseling ondoorzichtig. Door het doen van duurzaamheidsinvesteringen zul je een beter energielabel krijgen (bijvoorbeeld van label D naar woninglabel A). 

Het belang van goed woningonderhoud

Woningonderhoud is wettelijk verplicht via de Woningwet. Woon je in een appartementengebouw dat slecht wordt onderhouden, dan kun je de VVE daarop aanspreken. Met het onderhoud van je huis  kun je op verschillende manieren mee omgaan. De goedkoopste manier is zelf sparen en zelf een plan maken om je huis jaarlijks op een aantal zaken te (laten) controleren. En aan de hand van die controles de werkzaamheden uit te voeren die preventief nodig zijn. Dus schilderen, een vlekje wegwerken, een stuk goot vernieuwen. Na verloop van tijd komen er ook grotere klussen langs, zoals een totale schilderbeurt, opnieuw voegen van een buitenmuur, nieuwe dakbedekking etc. Heb je goed gespaard, dan vang je dat allemaal op. Door deze grotere investeringen in de woning zal het woninglabel positiever gaan uitvallen bij een eventuele verkoop of verhuur. 

woning investering
Investering in woning

Hulp bij klussen in huis

Een handige hulp is de onderhoudskalender van de Vereniging Eigen huis, die ook door niet-leden gebruikt kan worden. Eigen huis heeft een hele gereedschapskist vol met allerlei tools om het onderhoud van je huis in goede banen te leiden. Kijk er maar eens naar en maak er gebruik van! Je kunt ook een onderhoudsafspraak maken. In een soort abonnementsvorm. Meestal komt er dan eerst een uitgebreide keuring en volgt daarop een plan waar je jaarlijks of maandelijks voor betaalt. Dat neemt je alle zorgen uit handen en je weet zeker dat je huis altijd in perfecte staat verkeert. Kijk hier voor een voorbeeld van een onderhoudsabonnement. Wil je alleen een abonnement voor schilderwerken, dan is Glansgarant wellicht een goed alternatief. We vonden ook nog Uw Huismeester Nu de winter weer komt vereist het onderhoud van je woning speciale aandacht. Let er eens extra op en voorkom verrassingen!

Over het energielabel

Sinds 2015 heeft elke woning een speciaal tijdelijk woninglabel gekregen. Wanneer een eigenaar van een huis besluit om te verkopen of te verhuren moet hij/zij een definitief label gaan aanvragen. De energie index loopt van A tot G en geeft een indicatie van de energiezuinigheid van het huis. Je kunt via een speciale energiedeskundige regelen dat iemand je woning komt inspecteren en in het centrale systeem het definitieve woninglabel registreert. De kosten daarvan bedragen zo’n €250. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *