Wat moet je doen wanneer je last hebt van een lekkage?

Het overkomt ons altijd onverwacht en meestal komen we er ook nog eens te laat achter. Badkamer lekkage komt vaker voor dan u op het eerste gezicht zou denken, tenminste als we alle verschillende soorten lekkage bedoelen.

Wanneer in de badkamer een leiding gaat lekken begint het probleem ook nog eens niet in de badkamer zelf, maar in een van de muren. Boven de wasbak, het toilet of de douche ontstaat een vochtplek die misschien niet eens direct opvalt. Als het water dan echt te zien is omdat het uit de muur welt en op de vloer terecht komt, is de schade vaak al groot.

Directe lekkage.

Lekkage van een badkuip, douchebak of fonteintje wordt vaak te laat opgemerkt, ook bij een scheurtje of breuk van het materiaal. De hoeveelheid water dat weg lekt is ook hier meestal klein en onopvallend.

Maar let op, ook die schade kan aanzienlijk worden als u er niet op tijd iets aan doet os laat doen.

Schade.

Maar de schade door badkamer lekkage kan flink in de papieren gaan lopen, vooral door de toegevoegde schade aan muren bijvoorbeeld. Vocht in muren veroorzaakt zwakke plekken, scheuren en barsten. Het is goed mogelijk dat de reparatie een ingrijpende bouwkundige onderneming wordt. Maar ook kleine reparaties aan waterleidingen of afvoeren kunnen duurder uitvallen dan je zou denken.

Vloeren zijn natuurlijk de plafonds van de onderliggende verdieping. Badkamer lekkage op de tweede verdieping kan dus ook dog een schade veroorzaken aan het plafond va de huiskamer of keuken beneden.

Wat moet u doen om badkamer lekkage te voorkomen?

Iedere huiseigenaar of huurder zou eigenlijk regelmatige inspectiewandelingen door de woning moeten maken. Natuurlijk is observatie daarbij het doel. Let op verkleuringen, vochtplekken op muren en plafonds, loshangend behang en dergelijke. Kijk ook naar de hoeken tussen muren en vloeren, om eventuele natte plekken op de vloer te vinden.

Wanneer u een onderhoudsinspectie houdt, zeg een keer per maand, kunt u niet alleen lekkage voorkomen, ook andere onderhoudspunten zullen sneller opgemerkt worden. Kleine veranderingen zullen direct opvallen, ook wanneer ze niets met lekkage te maken hebben.

Let ook op de gewone oorzaken.

Lekkage in de badkamer wil je voorkomen. Blijf dus een oogje houden op openstaande kranen, ook kranen die maar een beetje druppelen. Ook een kleine lekkage kan wateroverlast veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *