Steigerhout: welke soorten zijn er

Steigerhout vindt zijn oorsprong in Zuid-Scandinavië. Het grof gezaagde vurenhout wordt als steigerplank in de bouw gebruikt. De kopse kanten worden verstevigd met een verzinkte metalen strip. Deze steigerplanken worden als loopplank gebruikt op een bouwsteiger.

Het vurenhout wat gebruikt wordt voor de steigerhouten planken zijn afkomstig van de lariksboom. Dit hout is duurzaam en sterk en ook nog eens een vervanger van het veel duurdere tropische hardhout. Ook beter voor het milieu.

De gebruikte steigerplank heeft een cementwaas wat heel mooi is om buitenmeubelen van te maken. De steigerplanken die hun dienst bewezen hebben in de bouw krijgen zo een tweede leven.

Steigerhout aanschaffen

Wanneer je zelf gebruikte steigerhout planken wilt kopen om meubels van te maken zal je op een aantal zaken moeten letten.

– Steigerhouten planken van 2.5 meter kosten ongeveer 10 euro. De dikte van de planken
zijn 22 cm en de breedte bedraagt 20 cm.
– De steigerhout planken van CanDo kan je in verschillende bouwmarkten kopen. Maar het is
verstandig om ook eens online te oriënteren. Let wel op de eventuele bezorgkosten.
– Het hout hoeft niet extra behandeld te worden omdat het hout door de weersinvloeden
een natuurlijke extra beschermlaag heeft gekregen.
– Om een nog mooiere uitstraling van het hout te krijgen kun je het behandelen met
white was of grey was. Dit haalt het natuurlijk aanzien naar boven.

Voor-en nadelen van gebruikt en nieuw steigerhout

Nieuw steigerhout heeft als voordeel dat het langer meegaat dan gebruikte planken. Een nadeel van nieuw hout is dat er werking optreed en ongewenste effecten geeft. Het hout gaat er wat robuuster uitzien. Dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn.
Om nieuw hout een wat verweerder uiterlijk te geven kan het behandeld worden met grey-of white was.

Gebruikt steigerhout heeft als voordeel dat het geen behandeling nodig heeft. Nadelen kunnen zijn, dat het minder lang meegaat dan nieuw hout en dat het duurder is omdat er meer vraag naar gebruikt steigerhout is.

Geef gebruikt steigerhout toch een extra behandeling wanneer je er buitenmeubelen van gaat maken. Dit zal de levensduur aanzienlijk verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *