Soorten hypotheken

Er zijn veel soorten hypotheken
Wanneer je een huis gaat kopen, moet je hier natuurlijk wel voldoende geld voor hebben. Wanneer je dat niet hebt, kun je een hypothecaire lening aangaan. In de volksmond ook wel hypotheek genoemd. Dat is een lening van een geldverstrekker die je in een maandelijkse betaling terug kan betalen. Er zijn verschillende soorten hypotheken die je kan aangaan.

Hypotheek

Vaak vraagt men een hypotheek aan via een bank of andere geldverstrekker. Vroeger kon je een bepaald bedrag lenen, maar tegenwoordig kun je alleen nog maar 100% de waarde van de woning als hypotheek krijgen. Je moet van te voren dus duidelijk hebben welke woning je wil kopen. De hypotheekverstrekker gaat vervolgens om bepaalde gegevens vragen. Hij moet natuurlijk wel kunnen zien dat het voor jou ook mogelijk is om de hypotheek in een bepaald aantal jaren terug te kunnen betalen. Daar zijn verschillende berekeningen voor.

Een hypotheek komt vaak voor

Berekening

Deze berekeningen worden vooral gebaseerd op het inkomen wat iemand verdient. Er wordt gekeken met het huidige inkomen wat iemand na een bepaalde tijd opgebracht kan hebben voor de woning. Daarnaast wordt er gekeken naar de maandelijkse uitgaven. Wanneer iemand verschillende leningen heeft, blijft er minder geld over voor de hypotheek. Als laatste wordt er dan ook gekeken naar de schulden die iemand bezit.

Verschillende hypotheken

Wanneer je een hypotheek aangaat, zijn hier verschillende soorten van. De verschillen in deze hypotheken zitten vooral in de afbetalingen. Zo heb je bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheek is het geheel wat je maandelijks betaalt hetzelfde. In het begin betaal je vooral de rente van de hypotheek, maar naarmate de tijd vordert, betaal je vooral de aflossing van de hypotheek. Het maandbedrag blijft dus de gehele tijd hetzelfde. Dat is niet het geval bij een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek begin je namelijk met een hoog bedrag en deze wordt steeds lager. Het bedrag wat je aan aflossing betaalt, blijft hetzelfde, maar het bedrag wat je aan rente betaalt, neemt maandelijks af. Waarbij je dus begint met een hoog bedrag, betaal je naarmate de tijd verstrekt steeds minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *