Riool verstopt? De oorzaken op een rijtje

riool verstoppingen problemen

Rioolverstopping in de keuken, badkamer of op een andere locatie in huis? Vervelend! De riolering verstopt altijd op een ongelegen moment. Een verstopping komt namelijk nooit goed uit! Het kan voor veel ongemak zorgen en het is dan ook logisch dat je dit zo snel mogelijk wilt oplossen. Je kunt dan het beste een ervaren lokale rioolspecialist inschakelen. Maar het zou natuurlijk nog beter zijn als je een rioolverstopping kunt voorkomen. Om je hierbij te helpen zetten we de oorzaken van een verstopt riool voor je op een rijtje.

Riool verstopt door vet

Dat het riool vaak verstopt kan raken door vet is bij de meeste mensen wel bekend. Toch komt het nog vaak genoeg voor dat dit de oorzaak is van een rioolverstopping. Wist je dat zelfs kleine hoeveelheden vet, bijvoorbeeld van de dagelijkse afwas, al voor problemen kunnen zorgen? Het zal misschien langer duren voordat er problemen ontstaan, maar uiteindelijk raakt de riolering verstopt door de vetresten. Maar je kunt hier iets tegen doen! Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat er geen vetresten door de gootsteen gespoeld worden. Maar, mocht dit af en toe toch gebeuren, dan kan het helpen om periodiek de afvoer te reinigen met soda en heet water.

Rioolverstopping door haren

Een verstopping in het riool door haren is een veelvoorkomend probleem. Deze vorm van rioolverstopping kom je vooral tegen in de badkamer, in de afvoer van de douche. Haar, en dan met name lang haar, heeft als eigenschap dat het snel gaat klitten. Wanneer eenmaal enkele haren in het putje of de afvoer zijn blijven hangen zal er snel meer haar aan vast gaan zitten.

last van rioolproblemen
last van rioolproblemen

Riolering verstopt door boomwortels

Een riool dat verstopt raakt met als oorzaak boomwortels is bijna niet te voorkomen. De wortels van een boom kunnen zo sterk zijn dat ze dwars door de leidingen heen groeien. Naast de verstopping kunnen de boomwortels ook voor andere problemen zorgen. Met een beetje pech is de rioolbuis beschadigd en moet deze gerepareerd of vernieuwd worden. Wanneer je er op tijd bij bent kan het nog meevallen met de schade. Wees dus verstandig en wacht niet te lang met het inschakelen van hulp wanneer je problemen met het riool ondervindt.

Verstopping riool door vochtige doekjes

Dat maandverband, inlegkruisjes en tampons niet door het toilet gespoeld mogen worden is over het algemeen bekend. De andere grote boosdoener wanneer het aankomt op een verstopping in het riool van de wc: vochtige doekjes. Schoonmaakdoekjes, babydoekjes, make-up reinigingsdoekjes en vochtig toiletpapier kunnen ernstige riool verstopping en andere problemen veroorzaken. Wees daarom verstandig en gooi dit soort producten in de afvalbak in plaats van het toilet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *