Nieuwe kabels trekken

Ga je in huis verbouwen, dan kom je vrijwel altijd met het aanleggen of verleggen van elektrische leidingen in aanraking. De bedrading wordt verwerkt in elektriciteitsbuizen en deze buizen worden daarna weggewerkt in gefreesde sleuven in de muur of weggewerkt onder de kruipruimte van het huis. Zo is het mooi aan het oog onttrokken.

De bedrading van elektra is stug en geeft niet echt mee. Wil je dit in een elektriciteitsbuis van 1-2 meter stoppen, is er vrijwel geen probleem. Lastiger wordt het, als de elektriciteitsbuis langer is en als er bochten in zitten om de elektra op de juiste locatie te krijgen. Het eenvoudig ‘doorsteken’ lukt dan niet meer.

Zorg voor het juiste gereedschap

Zorg daarom voor het juiste gereedschap, als eerste een goede trekveer. Dit is een flexibele stalen of kunststof ‘draad’ die verkrijgbaar is in verschillende lengtes tussen de 5 en 50 meter. Aan beide uiteinden zit een trekoog waaraan de bedrading vastgemaakt kan worden die door de leidingen getrokken moet worden.

Gladde elektriciteitsbuizen werken stukken makkelijker dan de geribbelde versie. Moeten er bochten gemaakt worden in het traject, maak deze dan zo flauw mogelijk zodat het trekken van de bedrading het minste moeite kost.

Elektriciteitsdraden worden bij gebruik warm. Om verhitting en als gevolg daarvan het risico op brand te vermijden mogen er maar een beperkt aantal draden in een elektriciteitsbuis liggen.

In een elektriciteitsbuis van 16 mm doorsnede mogen niet meer dan 5 draden van 1,5 mm liggen en hebben de draden een dikte van 2,5 mm dan mogen er maar 4 draden in verwerkt worden.

Het bijtrekken van extra bedrading in een bestaande elektriciteitsbuis is niet aan te raden. Door de trekveer, het wrikken en het enigszins scherpe uiteinde van de draad kunnen de andere draden beschadigen wat de kans op kortsluiting groter maakt. Heb je hulp nodig bij het aanleggen van elektra? De elektricien in Amstelveen kan je hier bij helpen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *