Een makelaar inschakelen, waar moet je op letten?

makelaar inschakelen

Een makelaar helpt u bij de verkoop, aanschaf of het taxeren van een pand. Dat kan om een woonhuis gaan, maar dus ook om bedrijfspanden. Wat woningen betreft: 23% van het nieuwe woningaanbod is binnen een kwartaal verkocht, maar andersom geldt ook: de helft van het aanbod staat meer dan een jaar te koop. Van de 100 mensen zitten er na een jaar nog 38 met een onverkocht huis. Een makelaar die u als specialist bij kan staan is dus geen overbodige luxe! Lees hieronder waar u op moet letten bij het inschakelen van een makelaar.

Het type makelaar

Er zijn verschillende typen makelaars. Er zijn namelijk aankopende makelaars en verkopende makelaars. Het gaat dan om een makelaar die u helpt om een huis te kopen, en om een makelaar die voor de verkoper werkt en u probeert een huis te verkopen. Dat betekent dat het dus belangrijk is om deze twee verschillende makelaars op een andere manier te benaderen. Daarbij is het uiteraard vooral belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de makelaar die je een huis probeert te verkopen voor de ‘tegenpartij’ werkt. Zeer overdreven gesteld: Zijn enige belang is jouw een koopcontract te laten tekenen en niet om jou een mooi huis te laten kopen tegen een scherpe prijs. Het liefst heeft hij dat jij zonder te onderhandelen binnen een uur een handtekening zet.

Kosten

Zo zwart-wit als hiervoor beschreven is het natuurlijk niet. Maar het is goed om te denken om de verschillende belangen die er spelen. Ook is het goed om na te denken over de kosten van een makelaar op zich. Het is zeker niet verplicht om een aankopend makelaar in te schakelen en ook lang niet elke woningkoper maakt van deze mogelijkheid gebruik. De kosten liggen tussen de 2.000 euro en 40.000 euro voor een groot huis. Hoe meer u laat doen en hoe groter het huis is, des te duurder wordt de dienstverlening.

Overwegingen

Een aankopend makelaar kan u veel werk uit handen nemen. Zoals hiervoor beschreven is het niet verplicht om een aankopend makelaar in te schakelen. U kunt een aantal overwegingen maken om een besluit te maken over het inschakelen van een makelaar. Bent u zelf bijvoorbeeld geen sterke onderhandelaar of heeft u hier geen tijd voor? Dit kunt u overlaten aan een makelaar. De makelaar kent de huizenprijzen en kan een goede inschatting maken van wat een redelijke prijs is voor de woning.

 

Een makelaar inschakelen kan u heel wat werk schelen. Zolang u een aantal dingen tegenover elkaar afweegt kunt u een goede inschatting maken van het belang van een makelaar voor uw situatie. Heeft u eenmaal een pand gevonden, dan moet u weer nadenken over zaken als een inboedelverzekering, maar wellicht heeft een makelaar u dan al veel tijd bespaard zodat dat soort zaken minder rauw op uw dak vallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *