Een goede makelaar helpt je door de gekte van de huizenmarkt

U heeft het vast wel meegekregen de afgelopen periode. Het was eerlijk gezegd moeilijk om te missen. De gekte op de huizenmarkt. Even leek het erop dat de grootste gekte voorbij was. Niet bleek minder waar. De groei van huizenprijzen lag begin Q4 van 2019 weer 7,1% hoger dan een jaar daarvoor.

Hoe komt deze gekte op de huizenmarkt

Dat er zoveel gekte is op de huizenmarkt, heeft twee redenen. Er is een tekort aan woningen in Nederland. Dus een huis dat vrijkomt is in veel gevallen door meerdere mensen erg gewild. Daarnaast staat de hypotheekrente historisch laag. Hierdoor kunnen veel huizenkopers meer lenen. Daarnaast is zo’n lage rente ook interessant om nu in te stappen.  Vanwege deze ontwikkelingen is de prognose dat de huizenprijzen ook in 2020 zullen gaan stijgen. In dit geval met 4,5%.

kiezen voor een makelaar

Wat met ik zelf doen?

Een huis kopen of verkopen is niet zomaar iets om luchtig over na te denken. Huizen zijn enorm duur en worden momenteel alleen maar duurder. Daarnaast is het niet alleen de waarde van geld waar we over praten, maar ook de emotionele waarde die je bij een huis hebt en bij verkoop verloren kunnen gaan.

Makelaar in de arm nemen.

Het kan daarom raadzaam zijn om een makelaar in te schakelen bij de verkoop van uw woning. Zij kunnen rationeler naar de situatie kijken en u verder helpen bij het verkoopproces. Er zijn daarbij een aantal zaken die u mag verwachten.

  • Een makelaar spreekt altijd vooraf zijn prijs (courtage) af. U komt dus niet achteraf met extra kosten of andere verassingen te staan. Afspraak is afspraak.
  • U mag verwachten dat zij zich volledig inzetten om u te helpen met de verkoop van uw woning. Via het internet wordt er vooraf al veel research gedaan. Het is dan belangrijk dat er mooie foto’s gemaakt worden. U mag verwachten dat zij professionele foto’s maken voor de (online) brochure van uw woning.
  • Blijf realistisch. Er zijn makelaars die vaak een hogere waarde bepalen van de woning zodat er voor hen gekozen wordt. Voor de verkopende partij levert dit tenslotte ook meer op. Maar we merken vaak dat die huizen wat langer te koop blijven staan en uiteindelijk gaan zakken met de prijs. Blijf dus zelf met een realistisch blik kijken.

Als laatst geven we graag mee dat u het beste voor een lokale partij kunt kiezen. Een makelaar uit Tilburg kent tenslotte Tilburg veel beter dan een makelaar uit ’s Hertogenbosch. Niet alleen de woning is namelijk belangrijk. Ook de buurt en de verdere omgeving hoort bij het prettig wonen in een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *